За да зборуваме за Гликемискиот индекс ( ГИ ) прво треба да ја споменеме гликозата основната енергиа за најголем броj клетќи на нашиот организам.Тоа е ткн “ шеќер во крвта “ чии повремени осцилации доведуваат до разни физички и психички промени во орагнизмот , а хроничните промени до болеста која е најприсатна – дијабетесот.А од каде го добиваме ова гориво односно гликозата? Секако, од намир – ниците богати со јаглено хидрати – житарќи, овошје и зеленчук, мед…Е сега, дали секој јаглено хидрат се однесува на ист начин кога ќе стигне во нашиот желудник? Одговорот е не! Пред се некои јаглено хидрати како што е сахарозата ( бел шеќер ) почнуваат да се разградуваат и да навлегуваат во крвотокот уште во устата ! Сега сме дојдени до централната точка на нашата приказна : а тоа е брзината на подигнувањето на нивото на шеќерот во крвта во зависнот од врстата на намирницата која се конзумира.Така настанале поимите “добри “ и “ лоши “ јаглено хидрати во зависност од времето и брзината со која го зголемуваат нивото на глукозата во крвта и чуството на ситост кое кај “ добрите “ трае подолго отколку кај “ лошите “. За да се знае кои се “добри “ а кои “ лоши “ шеќери воведен е поимот гликемиски индекс – број кој ја опишува количината и брзината на некоја намирница при подигнувањето на нивото на глиокозата во крвта.Храната која поседува ниска вредност на гликемискиот индекс влијае на малиот пораст на гликозата во крвта поради што не доаѓа до големи осцилации на нивото на шеќерот во крвта , а храната со висок ГИ предизвикува спротивен ефект.Внесувајќи храна со свисок ГИ ,многу брзо го зголемуваме нивото на шеќерот во крвта што предизвикува зголемено излачување на инсулин а резултатот е : намалување на гликозата во кртва и зајакна – та потреба за било какво слатко, што поново го подига нивото на гликоза , па нивото на инзулинот , па пак слатко ….и се така во круг. Решението на овој проблем е многу едноставно : Избор на храна со низок глике – миски индекс! Повеќето од оваа храна е богата со диетни влакна и по конзумирањто на истата, скоковите на шеќерот во крвта се благи чувството на ситост трае долго. Кој се тие намирници ? Оние кои добро ѓи познавате но баш и не посакувате да ги јадете : интегрални житарќи ,махунки ,оревести плодови , семки , овошје и зеленчук. Меѓутоа , сликата не е баш толку црно – бела како што е горе представено.Кога се разгледува гликемискиот индекс на одредена намирница треба да се земат во обзир уште неколку фактори како што се присатноста на маснотиите ( маснотиите како и диетните влакна го намалуваат гликемискиот индекс ), киселост ( киселеењето исто така го намалува ГИ …) .Потоа, тука е и начинот на подготовка на намирниците, па начинот на пакување …со еден збор до гликемискиот индекс може да дојдеме само ориентационо низ табелите за приближните вредности. Познавањето на ГИ е одлична метода за да се држи диета – без диета! Доволно е да се избираат намирници со низок ГИ и од нив да се прават разновидни комбинации Доколку ви се јаде некоа храна со висок ГИ – едноставно комбинирајте ја со храна со низок ГИ …и волкот сит и овците на број !
|