Утринско кафе

1521707_1388462538072151_976932510_n

Доколку имаме на ум дека дека повеќето луѓе во Македониjа пијат кафе,терба да се напомене дека поред богатиот вкус и неговата способност да не ви дозволува да заспиете на работната маса,пиењето кафе може во одредена мерка да влијае и на подобрување на Вашата здравствена состојба.
Ја ублажува болката во мускулите:
Без обзир колку долго го конзумирате овој напиток,или само што сте почнале испијте кафе пред да почнете со вежбање,како би ја спречиле болката која може да се појави после тренингот.
Ја подобрува способноста за памтење>
Најновите истражувања покажуваат дека кофеинот од кафето позитивно влијае на способноста на памтење и на другите процеси на мислење.
Го одржува ритамот
Го намалува ризикот од болести :
антиоксидансите сорджани во кафето имаат одлика да го намалуваат ризикот срцеви заболувања,дијабет,поедини врсти на рак,жолчни камења и Паркинсовата болест.
Кафето може да помогне дури и на оболените од астма или за спречување на кариес.
Иако кафето може поволно да влијае на вашата здравствена состојба сепак како што сите знаеме неможе да се нарече чудо од “напиток ”.Доколку пиете премногу кафе тогаш може да дојде до зголемување на крвниот притисок,проблеми со спиењето или да се јават главоболки.
Исто така,може да имате и дигестивни промени.
Сепак наведеното незначи дека треба да престанете со пиење на кафе во потполност.
Само држете се до препораката дневно да пиете максимално 300 милилитри напитоци кој содржат кофеин

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Main Menu