Есенцијални амино киселини

AA

Есенцијални аминокиселини ги нарекуваме оние аминокиселини кои организмот не е во можност  да ги синтетизира (сам да ги створи)  туку мора да ги внесе преку исхраната.

Недостатокот  на есенцијални аминокиселини значи дека белковините не можат да се изградат во подполност во количини потребни за изградба на организмот.

http://hardcoreshop.mk/product/eaanabol-xplode-520-gr/

Останатите аминокиселини организмот може сам да ги произведува ако добива доволно хранливи материи па ги нарекуваме неесенцијални  аминокиселини.

Храна од животинско потекло-млеко и млечни производи,сите врсти на месо,риба,јајца ги содржат сите есенцијални аминокислеини.

Храната од билно потекло према составот се непотполни белковини и не ги содржат

сите есенцијални аминокиселини,па терба мегусебно правилно да се комбинираат.

Оброците планирајте ги така што ќе комбинирате продукти од билно и животинско потекло на пример млеко и житарици,месо и ориз и сл.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Main Menu