Најчести грешки во исхраната на боди-билдерот ЧЕТВРТ ДЕЛ Подолу ќе бидат наведени вообичаени грешки што бодибилдерите ги прават за да ја постигнат својата цел: ГОЛЕМИ И СИЛНИ МУСКУЛИ!!!

photodune-5447706-oh-no-xs

Јас не пијам доволно вода

Како што е добро познато телото се состои од 70% вода. Неопходно е да во текот на денот да се пие доволно количина вода. Со тренингог (потењето) се губи доста течност која мора да се надополни. Секогаш треба да се води сметка телото да е доволно хидрирано – во спротивно нашето тело ќе биде изложено на стрес доколку нема доволно вода. Таа е клучен фактор за разградување на протеинот на аминокиселините и овозможуваат на телото да користат хранливи материи од храната. Исто така ги штитат зглобовите затоа што представува своевиден апсорбер на шок, притисокот на зглобовите. Водата ги штити и нашите тетиви кои при дехридатација можат да бидат подложни на стрес и повреди. Потребно е да се пијат најмалку 8 чаши вода дневно, велат нутриционистите.Оваа бројка кога се во прашање спортистите може и мора да биде многу поголема.

8. Недостасување на позитивното ниво на азотот

Позитивното ниво на азотот е физиолошка состсојба во која е можно мускулно развивање и изградба. Да се постигне тоа неопходно е да се внесат свежи градивни материи во телото на секои 2-3 часа. Човечкото тело најдобро работи доколку добива храна во повеќе и во помали количина во регулирани оброци во тек на денот. Овие еднакви и правилно балансирани порции треба да бидат составени од висококвалитетни протеини и јаглено хидрати. Како може да јадам на секои 2-3 часа кога мора да сум на работа, кога имам фамилија и обврски кон реалниот свет? Хранливата протеинска чоколада и чаша варено млеко можат на нашето тело да му обезбедат 50 грама протеини и 50-100 гр јаглено хидрати. Колку време е потребно да се изеде сендвич? Или да се испие протеинска напивка? Што велите на едно овошје и парче бело месо? Мислам дека пораката е јасна. Се подготвуваат порции кои не следат низ нашите дневни активности. Кога ќе се обезбеди позитивно ниво на азот нашето тело е спремно и во можност да РАСТЕ!

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Main Menu