Тортите и колачите може да бидат многу здрави и хранливи ако се составени од вистинските состојки и ако не се подготвуваат со состојките кои се ставени на црната нутриционистичка листа на исхрана, која е предводена од рафинирани шеќери, кои вообичаено се наоѓаат во составот на повеќето слаткиши.
Додека голем број луѓе сега се прашуваат како тоа е можно да се направи торта или колачи без шеќер, предлогот подолу со детален список на состојки и начинот на подготовка на торта со бадеми, протеин од сурутка, путер од кикирики, ќе биде сосема доволен одговор.
СОСТОЈКИ
– 1 чаша (227 грама) природен путер од кикирики
– 1/2 чаша (108 грама) бадемово млеко без шеќер
– 1/2 чаша (75 грама) бадеми
– 3 дози (75 грама) на протеин од сурутка со арома на чоколадо
– 1 лажичка Стевиа
ПОДГОТОВКА
Во сад го загревате путерот од кикирики за да омекне, потоа се додава бадемовото млеко и се добро се промешува.
Сомелете ги или издробете ги бадемите и додадете ги во загреаната мешавина заедно со мешавина на протеинот од сурутка и стевиата и сево ова добро се промешува, се додека смесата не се изедначи.
Смесата формирана во квадрат се префрла на масна кујнска хартија или пластична фолија, а потоа ги превиткувате краевите за да можете тортата да ја пренесете во фрижидер.
По 8 часа ладење, исечете ја тортата и послужете ја по избор.
НУТРИТИВНА ВРЕДНОСТ (1 парче од тортата во просек има околу 61 грам)
Калории: 254
Јаглехидрати: 12 грама
Масти: 17 грама
Протеини: 16 грама.