Зелениот чај ги согорува маснотиите

1454620_1380046412247097_83107293_n

Истражувачите од Токио и Женева дошле до до епохално откритие-зелениот чај ,ритуалниот

напиток во Јапониja содржи единствен антиоксиданс које силно средство за слабеење.

Интернетот е преполн со исповеди на лица кои што изгубиле од килажата откога на диетата и додале зелен чај,три пати дневно.

Но поважно од исповедите се меѓународните истражувања кои подржуваат можности да зелениот чај ефикасно ја намалува тежината.

Истражувањата покажуваат дека зеленио чај”стрела” врз маснотиите на стомакот поради што дебелите луѓе се најнесреќни.

Во студиите на “Aмерикнаскиот журнал за клиничка исхрана” научниците до токијската корпорациа“Као” даваат пподаток дека оние кои 12 недели секојдневно пиеле чај обогатен со 690 мг јаки билни антиоксидандси,зелен катекин,изгубиле 450% повеќе стомачни маснотии од оние кои пиеле плацебо-иако внесувале ист брок на калории.

Тоа не било само површинско сало,намалување е забележано и во подлабоките слоеви кои ги обложуваат органите под мускулите.Што е тоа што катекините ги прави така убиствени за стомачното сало?

Се испоставило дека масните наслаги на овој дел на телото тешко се симињаат затоа што ослободуваат состојки кој не дозволуваат организамот да ги согори и да ги претвори во енергија.Накратко,стомачното сало го чува некакава врска на армиј.

Катекините се мокни затоа што напоредно ја онеспособуваат таа армија и ја активираат митохондријата,мегукелиски склопови који хранаат ја претвараат во гориво.

Значи катеикините ефикасно од стомачното сало прават корисна енергија.

Има уште добри вести:Зелениот чај не го согорува само салото на струкот и стомакот.

Професорот Нагао изнесува податок дека лугеот кој пиеле чај обогатен со катекини,губеле готово 3 пати повеќе масни наслаги од лугето кој биле само на диета.Тој укажува и на способноста на напитокот да ја зголеми термогенезата однсно темпото со кое телото ги согорува нутриентите како би произведувало топлина.

До слично откритие дошле и научниците на Универзитетот во Женева кој во списанието AJCN објавиле податок дека epigallocatechin gallate(EBCG),најзастапениот катекин во зелениот чај ја зголемува дневната термногенеза на организамот до 43 %.

Конкретно,оние кој со три дневни оброци зимале и 90 милиграми катекин EGCG(одговара на количините од 1 шолче процеден чај ),плус 50 милиграми кофеин (природна состјка на зелениот чај ) согорувале 10 % повеќе складирани масти.

EGCG и кофеин со заеднички сили го зголемуваат производството и активноста на норепинефринот,метаболизамот на мастите- кажува доктор Џефри Блумберг,директор на лабароторијата за испитување на антиоксиданците на универзитетот во Бостон.

Доколку ви е нивото на норепинефрин поголему ,дотолку метаболизмот ви е побрз.Врз основа на овие и други студии се испоставило дека 3-5 шолчиња зелен чај со било која програма на исхрана предизвикува слабеење.

Ако не сте баш луди по зелен чај,пробајте го како освежувачки летен пијалок,дејството е исто.

Ставете во бокал четири шолчиња зелен чај,едно шолче свеж сок од лимон и четвртина шол од мед.Додајте мраз и украсете го со парченца лимон или измешајте во блендер едно шолче ладен зелен чај со нектар од манго и сок од ананас.Во двата случаја,добивата 4 чаши напивка за да се разладите и да ја дотерате линијата.

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Main Menu